tisdag 6 december 2011

Hong Kong

Jag hoppas på att de flesta kan prata engelska i Hong Kong då jag inte kan ett enda ord kinesiska, eller katonesiska som de pratar där. Faaaaaast vid lite mer läsning på Wikipedia så har jag fått fram att 38 % av befolkningen anser sig själva kunna föra en konversation på engelska. Men hallå, hur mycket behöver man kunna då?!

- Hello!
- Hello!
- How are you?
- Good, and you?
- Good.
- Bye bye.
- Bye.

Man behöver ju inte vara rymdforskare för att lära sig de fraserna, herregud.


I alla fall. Hong Kong var i brittisk besittning från 1842 till 1997 och är idag en särskild administrativ region i södra Kina.  Enligt Wikipedia så är aren 1 102 km², vilket är en yta lite mindre än Öland och enbart 25% är urbaniserad. Något som man kanske inte trodde, eller i alla fall inte jag, är att stora delar av ön består av områden med branta och stora bergspartier. 

I Hong Kong bor det runt 7 miljoner människor, vilket är väääldigt mycket på en väääldigt liten yta. I välkomstkatalogen som jag fått från skolan står det en varningstext att det faktiskt kan gå under 10 grader celsius ibland, huvaligen, bäst att passa sig. Annars ligger temperaturen ganska så behagligt på mellan 15 grader på vinterhalvåret och 30 grader på sommarhalvåret, hög luftfuktighet är det dock hela tiden. 

En vybild över Hong Kong, väldigt många skyskrapor.


Hong Kong ligger i sydöstra Kina, vid havet.


Hong Kong består av 235 öar Hong Kong Island är den största.


Jaha, det här kommer bli spännande. Det gäller nog bara att ta seden dit man kommer, ha tålamod och alltid ha ett leende på läpparna så kommer det nog gå galant. So long my friends!

1 kommentar:

  1. Det är lugnt Matilda, det är väldigt få som inte pratar engelska. Skulle det ändå vara så att man inte kan förstå varandra finns det alltid någon annan i närheten som kan översätta från engelska till kanto.:-)

    SvaraRadera